ToeJam & Earl: Back in the Groove — божевілля в хорошому сенсі слова. Рецензія

21

Поки уми і заголовки зайняті Metro Exodus, Anthem та іншими блокбастерами, непомітно виходять проекти поменше. Такі, як нова Toejam & Earl — комічне, місцями абсурдне і дуже весела пригода, здатне швидко підняти настрій відмінним гумором і незвичайним стилем. Про інших достоїнствах Back in the Groove читайте в нашій рецензії

⇣ Зміст
Жанр
Пригода
Видавець
HumaNature Studios
Видавець в Росії
HumaNature Studios
Розробник
Treyarch
Мінімальні вимоги
Процесор Intel Core 2 Quad Q6600 2,4 ГГц/AMD Phenom X4 9850 2,5 ГГц, 4 Гбайт RAM, відеокарта з підтримкою DirectX 11 і 1 Гбайт пам’яті, наприклад NVIDIA GeForce 9800 GT/AMD Radeon HD 4870, 3 Гб на жорсткому диску
Рекомендовані вимоги
Процесор Intel Core i3-3240 3,4 ГГц/AMD Phenom II X4 B40 3,0 ГГц, 6 Гб RAM, відеокарта з підтримкою DirectX 11 і 2 Гбайт пам’яті, наприклад NVIDIA GeForce GTX 650/AMD Radeon HD 6770
Дата виходу
1 березня 2019 року
Віковий ценз
від 3 років
Платформи
PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Гра протестована на Nintendo Switch
Про пригоди Тоджема і Ерла в наших краях чули небагато — перша частина серії вийшла майже три десятиліття тому на Sega Genesis (вона ж Mega Drive). Тому свіженька ToeJam & Earl: Back in the Groove стане для західних гравців можливістю поностальгувати, а для інших це як мінімум стильний роглайк для знайомства з яким зовсім не потрібно знати, ніж репери-інопланетяни займалися в минулому тисячолітті.
Друзі пізнаються в біді
У новій грі герої знову потрапляють у халепу, яка б не сталося, якщо б Тоджем і Ерл не викрали космічний корабель у спробах справити враження на своїх подруг. Одна з дівчат натякає, що навколо якось надто тихо і бажано б включити музику, про що Тоджем і просить свого товариша. Однак той вирішує проігнорувати напис «НЕ НАТИСКАТИ» і закликає чорну діру, яка засмоктує в себе і героїв разом з кораблем, і планету Земля, розділяючи її на кілька розташованих один над одним платформ.
ToeJam & Earl: Back in the Groove — безумие в хорошем смысле слова. Рецензия ToeJam & Earl: Back in the Groove
Поруч зі сплячими противниками краще крастися, щоб їх не розбудити
На цьому історія, по суті, закінчується — протагоністу необхідно відвідати понад десяток поверхів, знайти на них всі уламки корабля, зібрати їх воєдино і відправитися додому. На вибір пропонуються шість героїв: дві версії Тоджема, дві версії Ерла і їх подруги. Згодом ви разблокируете ще трьох героїв. Вони володіють відмінними пасивними навичками (хтось може їсти зіпсовану їжу, хтось ні) і власним набором характеристик: швидкість, удача, запас здоров’я, розмір інвентарю і так далі.
За своїм жанром це класичний роглайк, як і перша частина (експерименти з сиквела і тріквела здебільшого опустили). Ви з’являєтеся на одному з поверхів, зверху показано, є неподалік деталь корабля, а десь поруч розташований ліфт, який відправить вас на наступний поверх. Відвідали всі поверхи, зібрали всі десять деталей — все, гра пройдена, можна починати заново.
Розробники зробили все можливе, щоб гравцям стало простіше знайомитися з основами Back in the Groove. Спочатку доступний навчальний світ, більш короткий і легкий в проходженні, а підказки у ньому з’являються на кожному кроці. Потім можна відправитися в фіксований світ, який для всіх однаковий і мало не ідеально збалансований. Потім розблокується можливість запуску випадково згенерованого світу, а самим останнім пунктом у меню варто хардкорних версія випадкового світу. Там противники куди небезпечніше, їх більше, а можливості позбутися від них обмежені.
Домогтися ідеальної оцінки в танцювальній міні-грі не так вже й складно
Геймплей складається з дослідження поверхів, збору грошей, пошуку деталей і ліфтів та використання подарунків, які або лежать на землі, або падають з дерев, якщо їх гарненько потрясти. Нерідко гравцеві не повідомляють, що робить той чи інший подарунок, і потрібно або відкривати їх наосліп, або відносити до старця і за невелику плату ідентифікувати. Зустрічаються як позитивні бонуси, начебто тимчасового підвищення характеристик або зброї, який зникає через кілька секунд, так і негативні — неконтрольовані гази ускладнять життя, а прискорювачі дозволять дуже швидко пересуватися, але можуть призвести до падіння з верхнього поверху на нижній.
Головний герой не вміє битися — від ворогів він може лише тікати, хоча на поверхах часто зустрічаються персонажі, готові допомогти йому за пару доларів. Є оперна співачка, нищівна своїм співом всіх навколо, є Ганді, генерує навколо себе безпечну область, куди ніхто не може зайти. Хтось викидає блискавки, скидають з дерев усі предмети, а хтось просто викликає протагоніста на танцювальний баттл, оформлений в простеньку міні-гру.
Старі модники
Одним з головних нововведень стала система прокачування. Відкриваючи карту місцевості, танцюючи і розпаковуючи подарунки, ви отримуєте окуляри досвіду і при заповненні відповідної шкали можете підійти до старця і отримати новий рівень. Таким чином підвищаться три випадкові характеристики (хоча може випасти одна і та ж три рази), що до кінця проходження напевно стане в нагоді. Якщо Ерл здається занадто повільним і не встигає врятуватися від настирливого фаната, б’є його по голові при кожній зустрічі, варто набиратися досвіду і сподіватися на збільшення швидкості.
Ох вже ці настирливі фанати…
Легкий режим займе близько години, а складний — не більше двох. Хоча все залежить від того, як урізноманітнити собі проходження. У головному меню є об’ємний список досягнень і разблокируемых головних уборів, для отримання яких потрібно виконати певні умови: пройти гру без використання будь-яких подарунків, без вбивств (тобто користуватися послугами деяких помічників небажано), відкрити повністю карту на трьох поверхах, що часом не так легко, як здається, і так далі. Ці умови дуже різноманітні і змушують поглянути на гру інакше. Вони — одна з головних причин постійно повертатися до Back in the Groove.
Частина випробувань пов’язана з кооперативним режимом, в якому гра стає ще веселіше. Так чи інакше, але хотілося б бачити трохи більше різноманітні локації — після кількох годин одні і ті ж види починають втомлювати. Кооператив це згладжує: дослідити поверхи, шукати секрети і спільно вирішувати проблеми куди цікавіше. Дай п’ять товаришеві — віднови здоров’я!
На щастя, в Back in the Groove є не тільки локальний кооператив з поділом екрана, але і онлайн-мультиплеер. При грі поодинці вас обов’язково запитають, чи хочете ви бачити у своєму світі інших користувачів, та й ви самі можете підключитися до кого-небудь і розважатися в цьому божевільному світі з випадковими напарниками. Не вистачає лише крос-платформного онлайну, але про його відсутності розробники попереджали ще під час збору коштів на Kickstarter.
Падати на перший поверх набридає не лише гравцеві
Гра виглядає дуже стильно, та й взагалі дає відчуття, ніби ти повернувся на тридцять років назад і занурився в атмосферу тих часів. Жодних вчорашніх мемів, безглуздих недоречних жартів, спроб «осучаснити» Back in the Groove відсиланнями, які застаріють через пару років. Гумор може бути дурнуватим, але він добродушний і обезоруживающий — посмішка з обличчя не сходить навіть при третьому, четвертому і всіх наступних прохождениях. Забавна анімація, музика відмінна, герої здорово озвучені, а управління і інтерфейс дуже зручні.
***
ToeJam & Earl: Back in the Groove можна рекомендувати не тільки фанатам цього дивного дуету, якщо такі є серед наших читачів, але й шанувальникам незвичайних роглайков. Тут можна вдосталь повеселитися поодинці, пробуючи різні режими і намагаючись виконати кілька десятків оригінальних умов, а також в кооперативі — як за одним екраном, так і за допомогою онлайн-мультиплеєра. Гру важко назвати новим словом у жанрі або чимось обов’язковим для ознайомлення, але вона дарує стільки позитивних емоцій, що вже після першого проходження її хочеться радити всім друзям і знайомим.
Переваги:
відмінний стиль і забавна анімація;
легкий режим знайомить новачків з усіма особливостями гри;
захоплюючий ігровий процес, не надоедающий завдяки випадковим світах і досягнень;
підтримка локального і онлайн-кооперативу.
Недоліки:
замало видів локацій, що з часом стомлює;
пара незначних помилок.
Графіка
Яскрава, стильна і приємна оку картинка виглядає чудово і в статиці, і в динаміці.
Звук
Забавне озвучення і чудово доповнює атмосферу музика — більшого від такого роду гри не потрібно.
Одиночна гра
Кликати когось або підключатися до інших гравців не обов’язково, проходити фіксовані і випадкові світи захоплююче навіть поодинці. Пройде чимало часу, перш ніж гра набридне, — для «рогалики» це дуже важливо.
Колективна гра
У будь-який момент до вас можуть зайти інші гравці, так само як і вам ніщо не заважає кому-то підключитися. Але з друзями вивчати поверхи, звичайно, куди веселіше, ніж з «рандомами», а робити це можна як за одним екраном, так і в онлайні.
Загальне враження
Веселе та стильне пригода для всіх. І не важливо, чи знаєте ви щось про минулі пригоди реперів-інопланетян.
Оцінка: 8,0/10